Treceți la conținutul principal

Prajitura cu nesscafe

O altă prăjitură veche, de pe vremea bunicii, bună și ușor de făcut.:)
Ingrediente:
Pandișpan:
- 6 oăuă
- 6 linguri zahăr
- 3 linguri nucă măcinată
- 3 linguri făină albă
Crema:
- 1 pachet de unt
- 2-3 ouă
- 1-2 linguri de cafea ness
- 250 g zahăr pudră
- nucă prăjită, tăiată
Glazura:
- 100g zahăr pudră
- 2 lincguri cacao
- 2-3 linguri apă minerală fiartă
- 1 lingură ulei

Preparare:
Blat:
1. Cele 6 albușuri se bat cu mixerul până când se întăresc, se adaugă cele 6 linguri de zahăr, apoi se bat din nou până când se întăresc.
2. Se adaugă cele 6 gălbenușuri, se amestecă
3. Se adaugă 3 linguri nucă măcinată + 3 linguri făină albă și se amestecă ușor, de sus în jos, manual, cu un tel.
Crema:
1. Ouăle întregi, se amestecă cu zahărul pudră și se fierb pe baie de abur, apoi se lasă la răcit.
2. Untul se mixează, apoi se adaugă zahărul pudră și se amestecă din nou, poână devine ca o spumă.
3. Se amestecă 1 + 2, se adaugă ness-ul și apoi miezul de nucă prăjită.
Glazura la rece:
1. Zahărul pudră + cacao se amestecă bine.
2. Se adaugă apa minerală clocotită și se amestecă.
3. Se adaugă uleiul și se încorporează bine.
ATENȚIE!
1. Se lucrează repede, deoarce se întărește foarte repede!
2. După ce se pune uleiul, NU se mai adaugă nimic, deoarece se taie.
Montare:
Pe blat se întinde crema, în strat omogen, iar deasupra glazura.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.