Zacusca tradiţională, după reţeta clasică, din caietul mamei mele, numărul 1 în topul preferinţelor noastre!
Povestea zacuştii nu e foarte complicată, mai solicitantă este însă munca-n sine! :)) De aceea, prefer să o eşalonez în două etape: în prima etapă cumpăr şi coc vinetele, le curaţ şi le pun la congelator, întregi. Asta se întâmplă de regulă în prima jumătate a lunii august.
În cea de-a doua etapă, cumpăr gogşarii în aşa fel încât să fie şi mama la mine, la 4 mâini treaba merge mult mai repede, desigur! :))
Ingrediente:5 kg gogoşari
5 kg vinete
1 1/2 kg ceapă albă
0,750 ml ulei de floarea soarelui
400 g pastă de tomate
Preparare:
Gogoşarii spălaţi, tăiaţi, se dau prin maşina de tocat carne / robot / blender.
Ceapa tăiată feliuţe, se căleşte în ulei, până devine sticloasă, apoi se adaugă pasta de gogoşari.
Când amestecul este aproape fiert, se adaugă vinetele tocate, sarea, piperul, pasta de tomate.
Pentru a uşura munca, se poate fierbe în cuptor: nu mai este nevoie să amestecăm aproape continuu, nu ne mai ardem cu stropii care împroască într-o veselie.
Când este gata, se toarnă fierbinte, în borcanele foarte bine spălate, sterilizate în cuptor, înfeirbântate şi ele.Se leagă, sau se pun capacele. Recunosc, sunt de modă veche, am rămas la varianta celofan & aţă de macrame.
Se dau la dunst umed (într-o cratiţă mare, cu fundul acoperit cu ziare sau o cârpă de bucătărie, se aşează borcanele, se completează cu apă caldă - borcanele sunt fierbinţi, evităm astfel spargerea lor - până aproape de partea superioară) circa 40-50 minute.
Se scot din dunst şi - aşa fierbinţi, se împachetează în pături şi se lasă să se răcească total, ceea ce poate dura 2-3 zile, funcţie de cât de bine au fost "îmbrăcate".
După ce s-au răcit, se aşează în cămară / pivniţă.
Mulţumesc Andrei, te declar "şeful vinetelor"! :))
Comentarii
Trimiteți un comentariu