Treceți la conținutul principal

Friptură Cotlet de porc la cuptor

Relativ recent am descoperit cotletul dezosat, mă rog, l-am redescoperit şi îmi place să încerc tot soiul de reţete, inspirate şi adaptate după ceea ce găsesc pe net.
Cu ceva vreme în urmă, am dat peste o reţetă de friptură a la Jamie Oliver, cred că pe blogul Mayei, însă atunci când am avut nevoie, pur şi simplu nu am mai aflat-o!
Sâmbătă, am grădinărit până spre seară, când am plecat la ţară, la ai mei. Îmi doream o mâncare bună, dar care să nu necesite prea mult prezenţa mea în bucătărie! :))
Ingrediente:
- cotlet dezosat de porc
- 2-3 linguri ulei de măsline
- usturoi
- salvie
- rozmarin
- muştar (asta nu face parte din reţeta originală, dar am vrut eu să-l adaug)
- sare, piper
Preparare:
Maglavaisul pentru îmbrăcat friptura: 
- usturoiul pisat sa amestecă cu rozmarinul şi salvia mărunţite, ideal ar fi să se întâlnească astea toate într-un mojar (deocamdată îmi lipseşte, dar promit să remediez aspectul!) 
- se adaugă sare şi uleiul de măsline
- opţional: 1-2 linguri muştar
Se omogenizează, obţinându-se un soi de maioneză, cu care se unge carnea sărată şi piperată, respectiv se introduce în crestăturile pe care le facem pe partea sa superioară.
Cel mai interesant este însă modul de frigere: pe grătarul cuptorului aragazului! Iar dedesubt se pune o tavă cu apă, pentru a nu murdări cuptorul mai mult decât este permis.
Eu am fiert câţiva cartofi mici, bine spălaţi, cu tot cu coajă, iar la un moment dat, i-am plasat în tava de dedebubtul fripturii.
Nu ştiu cât trebuie să stea într-un cuptor normal, căci al meu e mai nebun din fire şi a zăcut vreo 3 ore, după 2 ore am îndrăznit s-o întorc, deşi cred că puteam şi mai repede.
Cert este că nebunia asta de friptură miroase de cum ai băgat-o în cuptor...iar dacă ţi-e foarte foame, ai cam păţit-o! :))







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.